طرح «ادعیه رضوی و ابعاد تمدنی آن» در حال اجرا و پژوهش است
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن پاکدامن؛ پژوهشگر گروه مفاخر و انساب بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی و بینالملل بنیاد پژوهشهای اسلامی به جزئیات و ضرورت اجرای این طرح اشاره و عنوان کرد: طرح ادعیه رضوی و ابعاد تمدنی آن با محوریت کلیدواژههای تمدن و ادعیه و نیایشهای رضوی بر آن است که در روشی تحلیلی و رویکردی پدیدارشناسانه به جوهره و ذات کلیدواژههای مورد بحث دست یابد.
وی ابراز کرد: در این پژوهش هدف این است مطابق با رویکرد پدیدارشناسی نخست در نظامی معرفتی مبتنی بر دادههای علمی و پژوهشی بینالادیانی و به ویژه از کاربست دادههای وحیانی، دینی، روایی اسلامی و شیعی به شناخت جوهره دوکلیدواژه دعا و تمدن دست یابیم.
این پژوهشگر تصریح کرد: سپس با عرضهکردن برآیندهای پژوهشی مرحله نخست در رویکردی الاهیاتی به مستندسازی برآیندهای حاصل شده در بستر ادعیه و نیایشهای رضوی بپردازیم.
وی با بیان اینکه روش جمعآوری اطلاعات و دادههای پژوهشی این پژوهش از نوع کتابخانهای است، گفت: متاسفانه نگاه به ادعیه رضوی تا کنون مورد توجه واقع نشده بوده است و از همین رو نیاز به رویکرد جدیدی بود که بتوانیم به ذات و جوهره اصل دعا پی ببریم و خود مقوله تمدنشناسی را بشناسیم تا از نسبتسنجی بین مقوله دعا و تمدن و کارکرد بین این دو به رهیافتهایی قابل ارائه برسیم.
حجتالاسلام والمسلمین پاکدامن ادامه داد: در این پژوهش سعی شده است سرفصلها، فاکتورها و مولفههای موجود در ادعیه رضوی را به صورت کاربردی، دقیق و در روشی تحلیلی و توصیفی با رویکردی الهیاتی بیان کنیم.
وی تصریح کرد: با شناسایی و کشف چیستی و همچنین ذات دعا و جوهره تمدن باید به این مهم دست یابیم که چه تمدنی را میخواهیم به عنوان الگو قرار دهیم و این نکته بسیار حائز اهمیت است که ادعیه رضوی که بیانگر بخشی از تراث و تمدن رضوی است در چه جایگاهی قراردارد و آیا ما را میتواند در ارائه شفافتر تمدن نوین اسلامی مددرسان شود یا خیر؟
این پژوهشگر خاطر نشان کرد: ما ادعا نداریم که همه سرفاکتورها و مولفههای تمدن در ادعیه رضوی آمده است چه اینکه ادعیه رضوی بخشی از منظومهی تراث رضوی است و ادعیه در کنار روایات رضوی مکمل یکدیگرند با این حال در این پژوهش قلب و روح این تمدن و ارتباطش با دعا مطرح شده است و از همین رو میخواهیم به بخشی از ابعاد تمدنی مورد نظرمان در ادعیه رضوی پی ببریم.
وی خاطر نشان کرد: امید است این طرح پژوهشی ان شاالله در فصولی مختلف در قالب یک کتاب پس از روند ارزیابیهای معمول در بنیاد پژوهشهای اسلامی در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ منتشر و روانه بازار نشر شود.